Hoppa till innehåll

Lieblings Materialguide

Viskos

Vad är viskos?
Viskos är en regenatfiber. Det innebär att råvaran är naturlig men att fibern utvinns på kemisk väg. Råvaran är cellulosa från träd såsom gran, tall, bok och bambu. Det går åt betydligt mindre vatten för framställning av viskos jämfört med bomull. En baksida är dock att det behövs kemikalier. Viskos är skönt att ha på sig och tar upp fukt bra. Man ska vara lite försiktig när viskosplagget är blött eftersom det blir mer känsligt då. Viskos krymper en del och efter tvätt kan det strykas ut på avigsidan. Tvättas i 30 grader fintvätt.

EcoVero
Ekologisk viskos med EcoVero-märkning innebär att fibern är utvunnen från hållbara och certifierade träkällor, att produktionsprocessen är ekologiskt hållbar samt en helt spårbar och öppen försörjningskedja. Detta gör det möjligt att identifiera EcoVero-viskosen i slutprodukten.

 

Tencel

Vad är Tencel?
Tencel och Lyocell är en variant på viskos men skillnaden är att den tillverkas på ett mer miljövänligt sätt. För att utvinna fibern ur trämaterialet används en biologiskt nedbrytbar kemikalie. Processen är sluten, vilket innebär att cirka 99% av kemikalielösningen kan återvinnas och användas på nytt. Den procent som blir över bryts ner i biologiska reningsanläggningar.

Tencel och lyocell är samma sak men Tencel är ett registrerat varumärke som ägs av det österrikiska företaget Lenzing med en tydlig hållbarhetsprofil. Tencel innebär också att träråvaran som används är hållbarhetscertifierad, FSC-märkt.

Tencel är ett härligt material som är starkt och slittåligt. Tencel transporterar fukt bra och är skönt mot huden. Tyget har ett mjukt och fint fall. Tvättas i 30 grader. Liten risk för krympning. Men kan tappa en del färg vid tvätt. Vi gillar den lyxiga och flowy känslan!

Ull

Vi gillar ull! Ull från får används oftast i kläder men också ull från exempelvis lamadjur, kashmirgetter och alpacka. Ull har fantastiska egenskaper. Det har bra fuktupptagningsförmåga och har temperaturreglerande egenskaper. Ull håller dig varm och torr men utan att du blir svettig. Ull är självrenande så det räcker ofta med att hänga ut ullplagget på vädring i fuktigt klimat eller i badrummet när du duschar.

Återvunnen ull blir allt vanligare. Det är ju bra på alla sätt och vis. Bra att veta är att fibern ofta blir lite kortare när den återvinns och behöver ofta blandas med ny ull för att göra plagget tåligt och slitstarkt.

Lin

Lin är ett bra miljöval. Lin odlas ofta i kallare klimat och kräver sällan bekämpningsmedel. Det linne vi säljer kommer till största del från Italien och Litauen. Linne får en naturligt skrynklig look men om du stryker det blir det slätt och får lite lyster. Båda sätt är fina! Linneplagg ska tvättas i 30 grader fintvätt. Ofta är plaggen förtvättade och krymper inte i tvätt.

Cupro

Vad är cupro?
Cupro har en skön lyxig silkeskänsla! Ofta kallas cupro för det veganska alternativet till silke. Den cupro vi använder kommer från den enda vegancertifierade tillverkaren. Cupro görs av cellulosa men inte av trä utan av bomullsfibrer. Det är överblivna och oanvändbara bomullsfibrer som används. Den kemiska processen kräver mindre kemikalier än till exempelvis framställning av viskos. Cuprofibrerna är ofta långa vilket ger släta fina tyger. Fibrerna är något känsligare än viskos och bör tvättas varsamt. 

 

Läs mer om våra tankar kring hållbarhet här.

Stäng

Popup

Use this popup to embed a mailing list sign up form. Alternatively use it as a simple call to action with a link to a product or a page.

Age verification

By clicking enter you are verifying that you are old enough to consume alcohol.

Sök

Tillagd i varukorgen